Εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική   Καταστροφή.

Μια επιστολή στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

Αξιότιμε κε Περιφερειάρχη‧

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή το Σωματείο «Φίλοι των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) Αργολίδας» προτίθεται να συμμετάσχει με την έκδοση πρωτότυπου αρχειακού υλικού.

Συγκεκριμένα στα ΓΑΚ Αργολίδας απόκειται κατάστιχο στο οποίο έχουν καταγραφεί περί τις τέσσερις χιλιάδες (4.000) πρόσφυγες  της Μικράς Ασίας, και όχι μόνο, οι οποίοι  έφτασαν στο Ναύπλιο  την περίοδο Σεπτεμβρίου 1922 – Οκτωβρίου1924. Την καταγραφή έχει πραγματοποιήσει η «Υπηρεσία Περιθάλψεως Προσφύγων Ναυπλίου».

Οι εν λόγω πρόσφυγες διεσπάρησαν σε διάφορα μέρη του νομού Αργολιδοκορινθίας, καθώς και την Ύδρα. Ο μεγαλύτερος όγκος παρέμεινε στο Ναύπλιο, από όπου όμως πολλοί μετακινήθηκαν, κατά το μεγαλύτερο μέρος κρυφά, σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Το περιεχόμενο του κατάστιχου μελετά ο Ιστορικός-Αρχειονόμος Δημήτρης Χ. Γεωργόπουλος, πρώην Προϊστάμενος στα ΓΑΚ Αργολίδας.

Η έκδοση θα περιλαμβάνει κείμενα σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα, με την εγκατάσταση των  προσφύγων, που περιλαμβάνονται στο κατάστιχο, στην Αργολιδοκορινθία και ειδικότερα στο Ναύπλιο, ανάλυση των δεδομένων της καταγραφής (εθνότητες, φύλο, τόποι καταγωγής, ηλικίες, επαγγέλματα κ.ά.) και βέβαια συμπεράσματα.

Προκειμένου η εργασία αυτή να γίνει κοινό κτήμα, παρακαλούμε η Περιφέρεια Πελοποννήσου να καλύψει  το κόστος της έκδοσης (σελιδοποίηση και τυπογραφικά έξοδα).