ΓΑΚ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ: Γνωστοποίηση προβλημάτων προτάσεις

Ανοικτή επιστολή στους βουλευτές του νομού και στα ΓΑΚ Αργολίδας.

Σας γνωρίζουμε ότι από τον Μάιο 2021 λειτουργεί το Σωματείο μας, το οποίο ιδρύθηκε προκειμένου να προσφέρει αρωγή στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) Αργολίδας.

Μετά από απόφαση του Δ.Σ. μέλη του Σωματείου μας επισκέφθηκαν την προϊσταμένη των ΓΑΚ Αργολίδας, η οποία τους εξέθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία.

Να σημειώσουμε ότι τα ΓΑΚ Αργολίδας είναι Δημόσια Υπηρεσία που υπάγεται απευθείας στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σύμφωνα με τον νόμο 4610/2019 «Αποστολή των Γ.Α.Κ. είναι ο εντοπισμός, η συγκέντρωση, η διάσωση, η διατήρηση και η εποπτεία στο διηνεκές των αρχείων της Χώρας, …». Κατανοείτε το μέγεθος της εργασίας που έχουν να αντιμετωπίσουν τα ΓΑΚ Αργολίδας, όταν έχουν ως περιοχή ευθύνης τους έναν ολόκληρο νομό και:

  1. Έχουν δραματική έλλειψη προσωπικού. Ενώ προβλέπονται επτά (7) θέσεις μονίμων, ειδικευμένων υπαλλήλων, υπηρετεί μία (1)  αρχειονόμος και τρεις (3) εκπαιδευτικοί αποσπασμένοι από τη Β/θμια εκπαίδευση, οι οποίοι, παρόλη την εργατικότητα και την προθυμία τους, δεν έχουν τις γνώσεις και την ειδίκευση που απαιτεί η εργασία σε ένα Αρχείο.

Προτείνουμε να ασκηθεί πίεση προς του Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, προκειμένου να στελεχωθούν οι Υπηρεσίας των ΓΑΚ με μόνιμο, ειδικευμένο προσωπικό.

  • Αντιμετωπίζουν το μέγα πρόβλημα του χώρου. Στεγάζονται σε τρία μισθωμένα κτίρια συνολικού εμβαδού πεντακοσίων (500) τ.μ., όπου φυλάσσονται 2.500 γραμμικά μέτρα αρχειακού υλικού. Το ετήσιο μίσθωμα που καταβάλλει το Δημόσιο ανέρχεται στο ποσό των 36.000€.

Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν υπηρεσίες του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που επιθυμούν να παραδώσουν αρχειακό υλικό, η παραλαβή του οποίου καθυστερεί λόγω έλλειψης χώρου.

Προτείνουμε να αξιοποιηθούν εγκαταλειμμένα κτίρια, τα οποία να μετασκευαστούν κατάλληλα, ώστε να αποτελέσουν τη μόνιμη στέγη των ΓΑΚ Αργολίδας. Δεν είναι δυνατόν η πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους να μην διαθέτει σύγχρονο Αρχείο.

  • Ο μηχανολογικός εξοπλισμός είτε λόγω παρωχημένης τεχνολογίας είτε λόγω βλαβών δεν λειτουργεί.

Ειδικότερα, ο κλιματισμός, ο οποίος είναι αναγκαίος για τη δημιουργία ελεγχόμενου περιβάλλοντος,  που απαιτείται για τη σωστή φύλαξη του αρχειακού υλικού, λόγω βλάβης δεν λειτουργεί σε όλους τους χώρους των αρχειοστασίων.

Τα συστήματα πυρανίχνευσης  δεν λειτουργούν λόγω παρωχημένης τεχνολογίας το ίδιο και τα συστήματα  αντικλοπής. Κατανοείτε τους κινδύνους που  ελλοχεύουν για την ασφάλεια του αρχειακού υλικού, όταν τόσο σημαντικά συστήματα δεν λειτουργούν. Να σημειώσουμε ότι το αρχειακό υλικό είναι μοναδικό και η όποια απώλεια είναι αναντικατάστατη.

Τόσο οικτρή είναι η κατάσταση που δεν πραγματοποιείται αναγόμωση των πυροσβεστήρων.

Προτείνουμε οι τοπικοί φορείς να ασκήσουν πίεση στο Υπουργείο, προκειμένου να φροντίσει για τη σωστή λειτουργία των ΓΑΚ Αργολίδας.

  • Όπως προαναφέραμε, υπάρχουν αρχεία υπηρεσιών του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι εγκαταλειμμένα και δεν είναι δυνατή η παραλαβή τους, γιατί οι φορείς που τα έχουν στην κατοχή τους δεν προβαίνουν στις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ενέργειες, προκειμένου να παραληφθούν από την υπηρεσία των ΓΑΚ Αργολίδας. Βέβαια, βασική προϋπόθεση είναι να  εξευρεθούν κατάλληλοι χώροι για τη στέγαση των ΓΑΚ Αργολίδας.

Προτείνουμε το Σωματείο μας, με την απαραίτητη ενίσχυση, να έλθει αρωγός στα ΓΑΚ Αργολίδας σ’ αυτό το τεράστιο έργο.

 Τελειώνοντας, θα πρέπει να αναλογιστούμε  όλοι, ως Έλληνες πολίτες, είτε έχουμε θεσμικό ρόλο είτε όχι σε σχέση με τα αρχεία, το μέγεθος της  ευθύνης απέναντι στις επερχόμενες γενεές. Οφείλουμε διασώσουμε, να διαφυλάξουμε και να παραδώσουμε τα τεκμήρια της Ιστορίας μας στους επόμενους. Είναι απαράδεκτο να εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση και τα Αρχεία να βρίσκονται στην κατάσταση που προαναφέραμε.