Επίσκεψη στα Ίρια

Επίσκεψη στα Ίρια, μελών των φίλων πραγματοποιήθηκε  το Σάββατο 20 Νοεμβρίου. Αρχικά. Επισκεφθήκαμε τον πετρόμυλο της οικογένειας Γιωννά. Πρόκειται για βιομηχανικό μνημείο του 20ου αιώνα που έχει ανακαινιστεί με γνώση και ευαισθησία. Το πετρόκτιστο κτίριο, όπου στεγάζεται ο μύλος, αναδείχτηκε μετά την απομάκρυνση του εξωτερικού επιχρίσματος. Στο εσωτερικό του κτιρίου ο μηχανολογικός εξοπλισμός του μύλου συντηρήθηκε και συναρμολογήθηκε, ώστε ο επισκέπτης να έχει πλήρη την εικόνα λειτουργίας του μύλου. Επιπλέον, η παράθεση τεκμηρίων που σχετίζονται με τη λειτουργία του μύλου προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να γνωρίσει και να προβληματιστεί για τη διαδικασία παραγωγής και  διακίνησης  προϊόντων, όπως είναι το αλεύρι..

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το σπίτι της οικογένειας, το οποίο έχει διαμορφωθεί  σε επισκέψιμο χώρο και  αποτελεί ένα καλό δείγμα για την «ανάγνωση» του οικισμένου χώρου, ως τεχνικής παρέμβασης του ανθρώπου, που αντανακλά κοινωνικές σχέσεις και πολιτισμικά πρότυπα, αλλά και τους δεσμούς που εδραίωσαν τη συνοχή της κοινωνίας  στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν.

Τέλος, επισκεφθήκαμε τον χώρο όπου με πρωτοβουλία της κας Βασιλικής Γιωννά καθαρίστηκε και μεταφέρθηκε ένα τμήμα  του αρχείου της πρώην κοινότητας Ιρίων, για το οποίο το Σωματείο μας σκοπεύει να αναλάβει κάποιες δράσεις.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα ευχάριστο κλίμα και κατέληξε σε γεύμα σε ταβέρνα του χωριού με νοστιμότατα εδέσματα.

Θα πρέπει να τονίσουμε την ουσιαστική συμβολή της κας Βασιλικής Γιωννά στα όσα παραθέσαμε και βέβαια να μην παραλείψουμε να αναφερθούμε στη θερμή φιλοξενία που μας επιφύλαξε.