Ιστορικό της Ίδρυσης του Σωματείου

Ο Δημήτρης Χ. Γεωργόπουλος, ιστορικός-αρχειονόμος, υπηρέτησε στο Μόνιμο Τοπικό Ιστορικό Αρχείο Ναυπλίου, το οποίο αναβαθμίστηκε σε Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) νομού Αργολίδας, την περίοδο  1988-2017.

Με την αφυπηρέτησή του και γνωρίζοντας την κατάσταση των ΓΑΚ Αργολίδας μοιράστηκε την ιδέα της ίδρυσης Σωματείου με άλλα άτομα, τα οποία διακρίνει η ευαισθησία για τη διάσωση και αξιοποίηση του αρχειακού πλούτου του νομού Αργολίδας.

Τον Οκτώβριο του 2020 ο Δημήτρης Χ. Γεωργόπουλος απέστειλε πρόσκληση προς «φιλίστορες και φίλους των αρχείων», προκειμένου να συμμετάσχουν στην ίδρυση Σωματείου, κοινοποιώντας τους το Καταστατικό τού υπό ίδρυση Σωματείου για τυχόν παρατηρήσεις ή υποδείξεις. Ανταποκρίθηκαν 25 άτομα.

Τον Ιανουάριο του 2021 συγκροτήθηκε  Προσωρινή Διοίκηση αποτελούμενη από τον Δημήτρη Χ. Γεωργόπουλο, Ιστορικό-Αρχειονόμο, τη Μαρία Βελιώτη, Κοινωνική Ανθρωπολόγο και μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τον Κωνσταντίνο Γκότση, Δικηγόρο και Ιστορικό, προκειμένου να καταθέσουν στο Πρωτοδικείο Ναυπλίου το Καταστατικό τού Σωματείου, το οποίο είχαν υπογράψει τα 25 ιδρυτικά μέλη.

Το Καταστατικό του Σωματείου αναγνωρίστηκε  με την υπ’  αριθμ. 2/2021 διάταξη της Ειρηνοδίκη Ναυπλίου στις 3 Φεβρουαρίου 2021.

Στις 2 Απριλίου 2021 πραγματοποιήθηκε, μέσω τηλεδιάσκεψης και εν μέσω της πανδημίας του covid-19,  μετά από πρόσκληση της Προσωρινής Διοίκησης, η πρώτη Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.) των ιδρυτικών μελών του Σωματείου. Εκλέχθηκε Εφορευτική Επιτροπή αποτελούμενη από την Αγγελική Ταρσινού, τη Μαρία Βελιώτη και τον Δήμο Γεωργίου, προκειμένου να προβεί σε διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) και Εξελεγκτικής Επιτροπής (Εξ. Επ.). Επίσης, συζητήθηκε ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών και αποφασίστηκε η επιστολική ψήφος.

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες στην Εφορευτική Επιτροπή και συντάχθηκε το ψηφοδέλτιο για τα μέλη του Δ. Σ. και της Εξ. Επ..

Στις 30 Απριλίου 2021  συνεδρίασε σε πλήρη σύνθεση η Εφορευτική Επιτροπή του Σωματείου προκειμένου να προβεί στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο ως τακτικά μέλη εκλέχθηκαν:

Γεωργόπουλος Δημήτριος του Χαράλαμπου

Αντωνιάδης Χαράλαμπος  του Αντωνίου

Γκότσης  Κωνσταντίνος  του Γεωργίου

Βασιλείου Μαρία του Γεωργίου

Δωροβίνης  Βασίλειος του Κωνσταντίνου

Ως αναπληρωματικά μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου εκλέχθηκαν:

Κουάκ – Μανουσάκη Ρεγγίνα του Κουρτ

Σίδερης Δημήτριος του Ιωάννη

Για την Εξελεγκτική Επιτροπή ως τακτικά μέλη εκλέχθηκαν:

Γκόνης Κωνσταντίνος  του Γεωργίου

Δοντά Μαρία του Παναγιώτη

Σταματέλου Ελένη του Γεωργίου

Ως αναπληρωματικό μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής εκλέχθηκε:

Κωστοπούλου Ιωάννα του Παναγιώτη

Στις 16 Μαΐου 2021 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εκλεγέντων μελών του Δ.Σ., προκειμένου να συγκροτηθούν σε σώμα.

Η σύνθεση του Δ.Σ. που προέκυψε έχει ως εξής:

Πρόεδρος                  : Δημήτρης Γεωργόπουλος

Αντιπρόεδρος           :  Βασίλης Δωροβίνης

Γεν. Γραμματέας       :  Μαρία Βασιλείου

Ταμίας                       : Χαράλαμπος Αντωνιάδης

Ειδικός Γραμματέας : Κώστας Γκότσης

Το Σωματείο σήμερα (23 Ιανουαρίου 2023) αριθμεί σαράντα ένα (41) τακτικά μέλη, που κατοικούν σε διάφορες περιοχές της χώρας. Πιστεύουμε ότι σύντομα ο αριθμός των μελών θα αυξηθεί. Με βάση το άρθρο 7 του Καταστατικού για να γίνει κάποιος/α μέλος του Σωματείου απαιτείται έγγραφη αίτηση προς το Δ.Σ., έγγραφη συνηγορία δύο μελών του Σωματείου και σχετική απόφαση με απλή πλειοψηφία του Δ.Σ..