Ανάγλυφο της πύλης του πολιτικού νοσοκομείου Ναυπλίου.

Αίτηση στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας.

Κα Προϊσταμένη,

γνωρίζετε, βεβαίως, ότι στην Πλατεία Νοσοκομείου, που βρίσκεται στον Ψαρομαχαλά, υπήρχε το Πολιτικό και μετέπειτα Δημοτικό Νοσοκομείο Ναυπλίου, το οποίο κατεδαφίστηκε λίγο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην Τακτική Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας , στις 16ης Οκτωβρίου 2022, λάβαμε την απόφαση και προτείναμε στο Δήμο Ναυπλιέων   « η Πλατεία Νοσοκομείου, που βρίσκεται στον Ψαρομαχαλά, να ονομαστεί “Πλατεία Νοσοκομείου – Ιατρού Πέτρου Στεφανίστη”, καθώς και να κατασκευαστεί στήλη, όπου να ενσωματωθεί η αναμνηστική πλάκα του επιστήλου της πύλης του νοσοκομείου, σε αντίγραφο, συνοδευόμενη από επιγραφή που να ενημερώνει ότι σ’  αυτόν τον τόπο υπήρχε κάποτε το Πολιτικό και μετέπειτα Δημοτικό Νοσοκομείο Ναυπλίου.».

Έχουμε την πληροφορία ότι το επίστηλο φυλάσσεται στις αποθήκες της Υπηρεσίας. Προκειμένου να κατασκευαστεί αντίγραφο του επιστήλου, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εάν είναι ασφαλής η πληροφορία που έχουμε, ότι δηλαδή το επίστηλο φυλάσσεται στις αποθήκες της Υπηρεσίας σας.

Ο Γιατρός Πέτρος Στεφανίτσης έδρασε στο Μεσολόγγι ως γιατρός αλλά και ως πολεμιστής και συμμετείχε στην Έξοδο. Έφτασε στο Ναύπλιο στο τέλος Απριλίου 1826 και λειτούργησε αρχικά ως ιδιώτης γιατρός  προσφέροντας παράλληλα τις υπηρεσίες του αμισθί στο νοσοκομείο της πόλης. Ο Ι. Καποδίστριας τον διόρισε, τον Απρίλιο του 1828, «ιατροχειρουργό και επιστάτη» του Α΄ Εθνικού Νοσοκομείου Ναυπλίου, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Μάιο του 1832, όταν, μετά τη δολοφονία του Κυβερνήτη, αναχώρησε για την Αθήνα. Ο Γιατρός Πέτρος Στεφανίτσης  αποτέλεσε τον στυλοβάτη της οργάνωσης και λειτουργίας του  νοσοκομείου Ναυπλίου και λαμπρό παράδειγμα γιατρού.