Μια ιστορία τύπου στο Ναύπλιο.  

Μ. Αντωνιάδης

Η πρώτη ιατρική εφημερίδα στην Ελλάδα εκδίδεται στο Ναύπλιο το 1860. Έκδοτης είναι ο στρατιωτικός γιατρός Διονύσιος Οικονομόπουλος, που γεννήθηκε στη Ζάκυνθο, στις 30 Νοεμβρίου του 1830. Πέθανε στο Κάιρο το 1890.

Ο  τίτλος της εφημερίδας  ήταν «Ο ΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ». (φωτο 1 αρχείο ΕΛΙΑ). Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά την 1η Ιανουαρίου του 1860 και έκτοτε έβγαινε δύο φορές τον μήνα, έως και τον Δεκέμβριο του 1861.  Ο Οικονομόπουλος υπηρετούσε εκείνη την περίοδο ως στρατιωτικός γιατρός στην πόλη. Συνολικά, εκδόθηκαν 23 τεύχη.

Το 1862 μετανάστευσε στην Αλεξάνδρεια  της Αίγυπτου. Μαζί με τον  Σπυρίδωνα  Φερενδίνο, τον Ιούλιο του 1862, εκδίδουν την πρώτη ελληνόφωνη εφημερίδα στην Αφρική, με  το όνομα «ΑΙΓΥΠΤΟΣ».  Ήταν μία εβδομαδιαία πολιτική, φιλολογική και εμπορική εφημερίδα, η οποία, δυο φορές τον μήνα, περιλάμβανε το ένθετο «Ο ΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ».  Το ιατρικό ένθετο εξέδωσε 16 τεύχη.

Η παρουσία  του Δ. Οικονομόπουλου στην Αλεξάνδρεια δεν τον αποκόβει από την ειδησιογραφία της πόλης του Ναυπλίου. Μάλιστα, σε ρεπορτάζ της εφημερίδας ασχολείται με την ΝΑΥΠΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1862 ενώ στο τεύχος της 20ης Δεκεμβρίου 1862 έχει ανταπόκριση από το Ναύπλιο και αναφέρει την επανέκδοση της εφημερίδας  «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝ». (Φωτ 2).

Η εφημερίδα «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝ» πρωτοεκδόθηκε την 5η Φεβρουαρίου του 1862 ως εφημερίδα των Αρχών της Επανάστασης της 1ης Φεβρουαρίου ενάντια στη Βασίλεια του Όθωνα.  Η επανάσταση καταπνίγηκε από τα βαυαρικά στρατεύματα τον Μάρτιο του 1862 και η εφημερίδα εξέδωσε το τελευταίο τεύχος στις 9 Μαρτίου 1862. Μετά την απομάκρυνση του Όθωνα από τον θρόνο, στις 23 Οκτωβρίου του 1862, η εφημερίδα «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝ» επανεκδόθηκε στις 10 Νοεμβρίου του 1862. Η  επανέκδοση αυτή αποτελεί είδηση για την εφημερίδα «ΑΙΓΥΠΤΟΣ».  (Φωτο 3 )

Είχε προηγηθεί, στο τεύχος του Σεπτεμβρίου του 1862, η αναφορά στη Ναυπλιακή Επανάσταση,  στα δεινά της πόλης, στο ηρωικό Ναύπλιο και στην πορεία στη Σμύρνη των εξόριστων – συμμετεχόντων στην Επανάσταση, με πρωτοσέλιδο υπό τον τίτλο «Τα δεινά των εν Σμύρνη προσφύγων» (αφιέρωμα δύο σελίδων). Στο κείμενο φαίνεται ξεκάθαρα η αντιοθωνική στάση της εφημερίδας.  (Φωτο 4)

Ο Δ. Οικονομόπουλος εκτός των άλλων, ανέπτυξε και μεγάλη τεκτονική δράση, τέτοια που εξελίχθηκε σε υψηλόβαθμο Αιγύπτιο τέκτονα. Αναφέρεται  μάλιστα πως οι Έλληνες ήταν οι ιδρυτές του αιγυπτιακού Τεκτονισμού, καθώς πρώτος τους δίδαξε τον Τεκτονισμό ο ιατρός Διονύσιος Οικονομόπουλος.

Βιβλιογραφία

Εφημερίδα ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝ

Εφημερίδα ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Αρχείο  ΕΛΙΑ

Άρθρο Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗ για το Δ. Οικονομόπουλο.