Έκθεση πεπραγμένων Μάιος 2021 – Σεπτέμβριος 2022

Δημήτρης Γεωργόπουλος

                                                  

Έκθεση  πεπραγμένων στην γενική συνέλευση του συλλόγου στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης».

Το Δ.Σ. του σωματείου μας σας ευχαριστεί που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή του  και παρευρίσκεστε στη σημερινή Γενική Συνέλευση.

Κατ’ αρχάς θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο κο Βασίλη Τσιλιμίγρα και τα μέλη του Εφορικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης», και βέβαια τη Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης κα Ιωάννα Κωστοπούλου, Βιβλιοθηκονόμο, που μας φιλοξενούν. Και οι δύο είναι μέλη του Σωματείου μας.

Σύμφωνα με το άρθρο 21 του καταστατικού πραγματοποιούμε τη σημερινή Γ.Σ.. Θεωρήσαμε καλό να σας ενημερώσουμε για τα πεπραγμένα του σωματείου μας στο διάστημα Μαΐου 2021-Σεπτεμβρίου  2022.

Θα ξεκινήσω με το λογότυπο του σωματείου που είναι το περίγραμμα του νομού Αργολίδας. Δεν υιοθετήσαμε κάποιο θέμα σχετικό με αρχεία γιατί σκέψη μας είναι να υπάρξουν σωματεία φίλων σε όλα τα περιφερειακά ΓΑΚ με ανάλογο λογότυπο.

Και βέβαια δημιουργήσαμε σφραγίδα. Χωρίς σφραγίδα δεν είναι δυνατόν να υπάρχουμε και να λειτουργούμε.

Το επόμενο βήμα ήταν η στέγαση. Σε επικοινωνία με την Κ.Υ. των ΓΑΚ και συγκεκριμένα την Γενική Γραμματέα κα Αμαλία Παππά μας διατέθηκε χώρος 10 τ.μ. στο χώρο των ΓΑΚ Αργολίδας. Η κα Παππά αντιμετώπισε με ενθουσιασμό την ενέργειά μας. Να σημειώσουμε ότι είναι το πρώτο σωματείο φίλων ΓΑΚ πανελλαδικά.

Η ύπαρξη στέγης είναι απαραίτητη για να εκδώσει ένα σωματείο Α.Φ.Μ., ο οποίος είναι απαραίτητος για να έχει τραπεζικό λογαριασμό.

Αυτά ως προς τα διοικητικά και να σας ενημερώσω επιπλέον ότι με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν είναι απλή υπόθεση, όπως ήταν στο παρελθόν, η ίδρυση σωματείου.

Και ας έρθουμε στις δράσεις μας.

  • Κατ’ αρχάς γνωστοποιήσαμε με έγγραφό μας στην Κ.Υ. και τα ΓΑΚ Αργολίδας τους σκοπούς και τα μέσα επίτευξής τους (24/5/2021).
  • Στη συνέχεια αποστείλαμε δελτίο Τύπου στα Μέσα Ενημέρωσης με το οποίο τους γνωρίζαμε την ίδρυση του σωματείου και τους σκοπούς του (3/6/2021).
  • Επίσης, ενημερώσαμε την Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου κα Χριστίνα Κουλούρη, ιστορικό,  και τον Ομότιμο Καθηγητή,  κο Χρήστο Λούκο, επίσης ιστορικό, και αποσπάσαμε ευμενή σχόλια για την ίδρυση του σωματείου (3/7/2021).
  • Γνωστοποιήσαμε στα Περιφερειακά ΓΑΚ την ίδρυση του σωματείου μας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στα ΓΑΚ Ευρυτανίας να ξεκινήσουν διαδικασίες για την ίδρυση σωματείου Φίλων (23/12/2021).
  • Ο συμβολαιογράφος κος Νικόλαος Τόμπρας, μέλος του σωματείου μας, συνέγραψε βιβλίο με τον τίτλο «Οι Συμβολαιογράφοι, Σημειογράφοι – Μνήμονες – Συμβολαιογράφοι του Ναυπλίου, 1831 – 2009». Παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Φουγάρου και ο Πρόεδρος παρουσίασε στο κοινό το πόνημα του κου Τόμπρα «αναδεικνύοντας τη συμβολή των ΓΑΚ Αργολίδας, από όπου ο συγγραφέας είχε αντλήσει αρχειακό υλικό, και τονίζοντας για μια ακόμη φορά την ανάγκη διαφύλαξης   και στήριξης του θεσμού των αρχείων στις μέρες μας» (12/6/2021).
  • Τον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους μέλη του σωματείου μας επισκεφθήκαμε το χωριό Ίρια μετά από πρόσκληση της κας Βασιλικής Γιωννά, πτυχιούχου Ιστορίας και Αρχαιολογίας, μέλους του σωματείου μας.

Η κα Γιωννά ανακαίνισε με καλαισθησία εξωτερικά και εσωτερικά τον οικογενειακό πετρόμυλο.  Στο εσωτερικό του κτιρίου ο μηχανολογικός εξοπλισμός του μύλου συντηρήθηκε και συναρμολογήθηκε, ώστε ο επισκέπτης να έχει πλήρη την εικόνα λειτουργίας του μύλου. Επιπλέον, ο εσωτερικός χώρος έχει εμπλουτιστεί με αρχειακά τεκμήρια.

Επίσης, επισκεφθήκαμε το σπίτι της οικογένειας, το οποίο έχει διαμορφωθεί  σε επισκέψιμο χώρο και  αποτελεί ένα καλό δείγμα για την «ανάγνωση» του οικισμένου χώρου.

Τέλος, επισκεφθήκαμε τον χώρο, όπου με πρωτοβουλία της κας Γιωννά καθαρίστηκε και μεταφέρθηκε ένα τμήμα  του αρχείου της πρώην κοινότητας Ιρίων.

Η εκδρομή-επίσκεψη τελείωσε με γεύμα σε ταβέρνα του χωριού (20/11/2021).

Όμως, η επίσκεψη αυτή είχε ουσιαστική συνέχεια όσον αφορά το αρχείο της πρώην κοινότητας Ιρίων. Συγκεκριμένα, μετά από επικοινωνία με τον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Ιρίων κο Καλλιάνο επισκεφθήκαμε με την κα Γιωννά και τον κο Αντωνιάδη το κτίριο, όπου υπάρχουν  φοριαμοί με το αρχειακό υλικό της πρώην κοινότητας Ιρίων. Συμφωνήσαμε να μεταφερθεί το αρχειακό υλικό στο ανακαινισμένο κτίριο του πρώην κοινοτικού γραφείου, προκειμένου να καταγραφεί και ταξινομηθεί, με εθελοντική προσφορά, από μέλη του σωματείου μας υπό την εποπτεία των ΓΑΚ Αργολίδας. Όμως, η όλη διαδικασία αναβλήθηκε, διότι η Υπηρεσία των ΓΑΚ Αργολίδας θεώρησε καλό να γίνει συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος με τα αρχεία των πρώην Κοινοτήτων του Δήμου Ναυπλιέων, αφού έρθουμε σε επικοινωνία με τον Δήμαρχο Ναυπλίου (20/6/2022).

  • Στο τέλος Νοεμβρίου 2021 επισκεφθήκαμε τα ΓΑΚ Αργολίδας, όπου η Προϊσταμένη κα Μαρίνα Τσουλουχά, αρχειονόμος, μας ενημέρωσε για τα προβλήματα της Υπηρεσίας.
  • Με έγγραφό μας γνωστοποιήσαμε τα προβλήματα των ΓΑΚ Αργολίδας και υποβάλλαμε προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων στους βουλευτές του νομού, τον Περιφερειάρχη, τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, τον Αντιπεριφερειάρχη, του Περιφερειακούς Συμβούλους και τους Δημάρχους του νομού (30/1/2022).

Ο Βουλευτής του Σύριζα-Προοδευτική Συμμαχία κος Ιωάννης Γκιόλας κατέθεσε αναφορά προς τον Πρόεδρο της Βουλής και την υπουργό Παιδείας επισυνάπτοντας  το έγγραφό μας (1/2/2022).

Ο Περιφερειάρχης μας παρέπεμψε στην Υπουργό Παιδείας. Να σημειώσουμε ότι η Περιφέρεια έχει προσφέρει στα ΓΑΚ Αργολίδας Η/Υ και εκτυπωτές.

Ο Αντιπεριφερειάρχης μας υποσχέθηκε ότι θα ασχοληθεί στο μέλλον, μια υπόσχεση που άμεσα θα εκμεταλλευτούμε.

Τέλος, ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος για τα αρχεία του Δήμου Άργους-Μυκηνών επικοινώνησε μαζί μας. Του υποδείξαμε να επικοινωνήσει με την Υπηρεσία των ΓΑΚ Αργολίδας, αλλά, όπως με πληροφόρησε η Προϊσταμένη, δεν επικοινώνησε.

  • Ο Πρόεδρος και η Γενική Γραμματέας του σωματείου κα Μαρία Βασιλείου παρευρεθήκαμε στην εκδήλωση που οργανώθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στη Νέα Κίο για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Παρουσιάσαμε το Σωματείο, καθώς και τη συμβολή μας στην επέτειο με την έκδοση από τον ομιλούντα ενός κατάστιχου, όπου έχουν καταγραφεί άνω των 4.000 προσφύγων και Ανταλλάξιμων που ήρθαν στον νομό Αργολιδοκορινθίας και την Ύδρα. Την καταγραφή έχει πραγματοποιήσει η Υπηρεσία Περιθάλψεως Προσφύγων Ναυπλίου και το κατάστιχο φυλάσσεται στα ΓΑΚ Αργολίδας (6/2/2022).

Ο Περιφερειάρχης μας υπέδειξε  να καταθέσουμε σχετική πρόταση, όπως και έγινε, με αποτέλεσμα να επιχορηγηθεί η έκδοση με 2.000 ευρώ.

  • Ειδοποιήσαμε τον ΔΟΠΠΑΤ Ναυπλίου ότι στο Τριανόν, πρόκειται για το παλιό τζαμί στην πλατεία Συντάγματος, υπάρχει αρχειακό υλικό (αφίσες των έργων που προβάλλονταν, όταν ο χώρος λειτουργούσε ως κινηματογράφος, καθώς και μεταλλικά κουτιά με μπομπίνες ταινιών), το οποίο κινδύνευε λόγω της έναρξης των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου. Μας πληροφόρησαν ότι το αρχειακό υλικό απομακρύνθηκε σε ασφαλή χώρο. Εκκρεμεί η εκ μέρους μας αυτοψία (17/2/2022).
  • Ο Πρόεδρος εκπροσώπησε το σωματείο με ανακοίνωση στη διημερίδα που διοργανώθηκε στην Αίγινα από το Δίκτυο Πόλεων «Ιωάννης Καποδίστριας» και τον Δήμο Αιγινητών με θέμα «Οι Γεωγραφίες του Ιωάννη Καποδίστρια». Τίτλος της ανακοίνωσης: «Επαρχία Ναυπλίας 1828-1831: Επιστροφή στην κανονικότητα» (8-9/4/2022).
  • Δωρίσαμε στα ΓΑΚ Αργολίδας μία συσκευασία  θερμοπλαστικής αρχειακής ταινίας για τις ανάγκες συντήρησης του αρχειακού υλικού (13/4/2022).
  • Παράσταση του Προέδρου στην Προϊσταμένη στα ΓΑΚ Αργολίδας σχετικά με από κοινού ενέργειες για τον εντοπισμό και  καταγραφή των αρχείων των πρώην κοινοτήτων του Δήμου Ναυπλιέων. Πρόκειται για το αρχειακό υλικό 19 πρώην κοινοτήτων. Προσπάθειες της κας Τσουλουχά τον Ιούλιο μήνα και δικές μου από 12/9 για συνάντηση με το Δήμαρχο Ναυπλίου δεν έχουν φέρει μέχρι στιγμής αποτέλεσμα. Θα επιμείνουμε (15/7/2022).
  • Μετά από ειδοποίηση του μέλους μας κου Κώστα Γκόνη, Πολιτικού Μηχανικού, επισκεφθήκαμε το ισόγειο της οικίας του αείμνηστου  δικηγόρου Πέτρου Κομνηνού, προκειμένου να πραγματοποιήσουμε αυτοψία για ύπαρξη αρχειακού υλικού. Προς το παρόν εντοπίστηκαν μόνο βιβλία με νομικό περιεχόμενο. Αναμένουμε ειδοποίηση για συνέχεια της έρευνας (5/8/2022).
  • Το σωματείο εκπροσωπήθηκε  με ανακοίνωση του Προέδρου στην ημερίδα που διοργάνωσε το Ίδρυμα Βασίλειος Παπαντωνίου (πρώην ΠΛΙ) και ο Δήμος Ναυπλιέων για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τίτλος της ανακοίνωσης «Πως και γιατί φτάσαμε στη Μικρασιατική Καταστροφή» (10/9/2022).
  • Τέλος, το μέλος του σωματείου μας κα  Μαρία Βελιώτη, κοινωνική ανθρωπολόγος, Αν. Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών δημοσίευσε άρθρο με τον τίτλο «Στηρίζοντας τον θεσμό των Αρχείων. Σωματείο “Φίλοι των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) Αργολίδας”»  στη συλλογική έκδοση Δημιουργικά αρχεία ως ζωντανά τοπία μνήμης στην ψηφιακή εποχή.

Στην ίδια έκδοση ο Πρόεδρος δημοσίευσε άρθρο με τον τίτλο «Πρόγραμμα “Καλλικράτης”: Πόσο κινδυνεύουν τα αρχεία των μονάδων τοπικής αυτοδιοίκησης;».

Επιχειρώντας μια συνολική αποτίμηση της μέχρι σήμερα λειτουργίας του σωματείου μας εκτιμώ ότι το σωματείο δεν έχει βρει ακόμη τον «βηματισμό» του. Έχουμε πολύ δρόμο, όχι εύκολο, να διανύσουμε και βέβαια θεωρώ αυτονόητη την υποχρέωση όλων μας να συμβάλλουμε ενεργά στην επίτευξη των σκοπών του Σωματείου μας.

Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας.