“Μια σύντομη ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης”

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ το βιβλίο του Χρήστου Λούκου, Ιστορικού, Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, με τον τίτλο Μια σύντομη ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης.
«Στον απόηχο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ο Χρήστος Λούκος έρχεται με μια σύντομη αφήγηση να αναλύσει στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης, που αποτελεί το κορυφαίο γεγονός της νεότερης ελληνικής ιστορίας.
Ο συγγραφέας προσεγγίζει το ιστορικό αυτό φαινόμενο με νέους όρους. Χωρίς στερεότυπαπου, για εθνικιστικές, πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες, θολώνουν την εικόνα. Χωρίς αναχρονισμούς και ηθελημένες παραποιήσεις των ιστορικών τεκμηρίων. Χωρίς να ωραιοποιεί πρόσωπα και καταστάσεις. Μια συμπυκνωμένη μορφή απόψεων που διαμορφώθηκαν βασανιστικά, με τον οφειλόμενο σεβασμό και προς το αντικείμενο της έρευνας και προς τον τελικό αποδέκτη της, τον αναγνώστη.
Η έκδοση εμπλουτίζεται με εικόνες και χαρακτικά αλλά και με ένα αναλυτικό Χρονολόγιο, το οποίον καλύπτει πολλά γεγονότα που δεν μπορούσαν να ενταχθούν στη σύντομη αφήγηση.»