«Παρατηρητήριο 1821, Μνήμη και Γιορτή: Δημόσια Ιστορία και η Διαμόρφωση της Ιστορικής Κουλτούρας»

Με ένα μεγάλο επιστημονικό συνέδριο, υπό τον τίτλο Παρατηρητήριο 1821, μνήμη και γιορτή: Δημόσια ιστορία και η διαμόρφωση της ιστορικής κουλτούρας, με τη συμμετοχή πάνω από σαράντα ιστορικών ερευνητών και δημιουργών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ολοκληρώνεται το ερευνητικό πρόγραμμα Παρατηρητήριο για την Ελληνική Επανάσταση 1821, που υλοποίησε το Εργαστήριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Το Παρατηρητήριο κατέγραψε και αρχειοθέτησε ηλεκτρονικά  τις εκδηλώσεις για την 200ή επέτειο της Επανάστασης του 1821 που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των ετών 2021-2022, στην Ελλάδα και παγκοσμίως, σε ένα μεγάλο ψηφιακό αρχείο δημόσιας ιστορίας. Το συνέδριο με το οποίο ολοκληρώνεται έχει σκοπό να παρουσιάσει στο κοινό το ψηφιακό αρχείο, αλλά και να συνομιλήσει με νέες ακαδημαϊκές αναλύσεις πάνω στο 1821 και με τα νέα καλλιτεχνικά έργα που δημιουργήθηκαν στο θέατρο, τη μουσική, τα εικαστικά, αλλά και τη δημοσιογραφία, το διαδίκτυο και τις τοπικές κοινότητες.

Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσουμε στο συνέδριο που συνδιοργανώνει το ερευνητικό έργο Παρατηρητήριο για την Ελληνική Επανάσταση και το Εργαστήριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας Δ.Π.Θ. το οποίο θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 4 – 6 Μαΐου 2023, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής (Τσανάκλειος Αστική Σχολή). 

Το συνέδριο θα μεταδοθεί και μέσω live streaming στο κανάλι του Εργαστηρίου Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Τ.Ι.Ε. στο YouTube.

Σύνδεσμος Παρακολούθησης: https://www.youtube.com/channel/UCGPcQHjwn3a83xgtfKLKJrw

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ερευνητικό έργο μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα: https://observatory1821.he.duth.gr/archives/2555